W piątek, 20-go kwietnia, w ramach PO PZ Podprogram 2017 dla beneficjentów pomocy żywnościowej w Wicku odbyły się warsztaty dietetyczne i kulinarne, które poprowadziła Pani Sylwia Laskowska. Uczestnicy przygotowali m.in. pyszne racuchy z jabłkami, sałatkę z pieczarkami i sałatkę makaronową. Potrawy te były zaskakująco smaczne w swej prostocie, dlatego uczestnicy zajęć zamierzali włączyć je w rodzinny jadłospis. Oprócz praktyki, osoby uczestniczące w warsztacie zyskały także wiedzę teoretyczną o tym jak wygląda zdrowy styl życia, jak ważna jest zbilansowana dieta, i ku zaskoczeniu wszystkim - mimo wieloletniego doświadczenia, uczestnicy dowiedzieli się między innymi jak właściwie gotować jajka. Celem zajęć było zachęcenie osób uczestniczących do poszukiwania inspiracji, próbowania nowych smaków i nie marnowania żywności.