W miniony czwartek (23.11) w ramach PO PZ Podprogram 2017 dla beneficjentów pomocy żywnościowej odbyły się zajęcia kulinarne, które poprowadziła Pani Sylwia Laskowska. Uczestnicy przygotowali pastę z kaszą i pieczarkami, kotleciki z kaszy niczym pierogi ruskie i leczo. Potrawy te były na tyle smaczne i proste, że uczestnicy bez problemu mogą spróbować przygotować je w domu. Z pewnością spotka się to z aprobatą wszystkich domowników, nawet tych, którzy nie są miłośnikami kaszy! Oprócz praktyki, uczestnicy zajęć zyskali także wiedzę teoretyczną o tym jak wygląda zdrowy styl życia, jak ważna jest zbilansowana dieta. Ich celem było także zachęcenie osób uczestniczących do poszukiwania inspiracji, próbowania nowych smaków i nie marnowania żywności.
Szacuje się, że tylko ok. 9% Polaków je kaszę regularnie, mimo tego, że zawiera cenne wartości odżywcze i dostarcza wielu wartościowych składników mineralnych oraz witamin. Regularne spożywanie kasz może chronić przed nadwagą i otyłością, zaparciami, hemoroidami, kamicą pęcherzyka żółciowego, miażdżycą i udarami, a także cukrzycą typu II. Wzbogacając posiłki w różnego rodzaju kasze, można w prosty i smaczny sposób zadbać zarówno o nasze zdrowie, jak i dobre samopoczucie.