W dniach 7-8.02.2017 r. w Klubie Integracji Społecznej w Wicku odbyły się warsztaty kulinarne zorganizowane we współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku. Warsztaty zostały podzielone na część teoretyczną i część praktyczną. Uczestnicy zapoznali się z zasadami zdrowego zbilansowanego odżywiania, a następnie przeszli do kuchni wcielić teorię w życie.
A oto ciekawe przepisy:
Smalec z białej fasoli:
200 g ugotowanej fasoli Bały Jaś, 1 cebula, 1 jabłko, 3 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego majeranku, sól i pieprz do smaku
Fasolę namaczamy ok.8 godzin, odlać wodę, dolać świeżej i gotować do miękkości ok. 30-40 min., pod koniec gotowania dodać 1/2 łyżeczki soli. Ugotowana fasolę odcedzić, przelać zimną wodą i zmielić lub dokładnie zmiksować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać majeranek i starte jabłko, dodać do zmielonej fasoli i wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku, schłodzić, przechowywać w lodówce 3-4 dni.
Gulasz z jarmużu i białej fasoli
2 cebule, 1 puszka białej fasoli konserwowej, 250 jarmużu, 500 g ziemniaków, 2 -2,5 szklanki wody, zioła prowansalskie, szczypta gałki, 3 łyżki masła lub oleju, sól i pieprz.
W garnku rozgrzać olej, cebulę pokroić w talarki i dodać na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć na małym ogniu. Jarmuż pokroić w paski, ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę, a fasolę odcedzić i dokładnie opłukać. Do podduszonej cebuli dadać jarmuż i całość dokładnie wymieszać, następnie dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać je z resztą składników, podlać warzywa dwoma szklankami wody, dodać sporą szczyptę soli, dusić na średnim ogniu przez 5 minut. dodać białą fasolę, dokładnie wymieszać i dusić kolejne 10 minut lub do czasu, aż ziemniaki będą miękkie. W razie potrzeby w międzyczasie można dodać wody, doprawić solą , świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny.
Sos belzebuba
papryka kukurydza, cebula, koncentrat, kiełbasa zwyczajna, czerwona fasola z puszki
Na oleju podsmażyć cebulę , dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, następnie pokrojoną paprykę i odcedzić puszkę kukurydzy, podlać wodą zaprawioną koncentratem, doprawić na ostro. Podawać jako sos do makaronu, ryżu lub kaszy.
SMACZNEGO