Strona Główna /
Aktualności /
Sprawozdanie z realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019Sprawozdanie z realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Wicku z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku, realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie: grudzień 2019 – wrzesień 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Wicko.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 32,7 tony żywności;
- 3053 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków.
5. W ramach Podprogramu 2019 dla 63 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 12 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 2 spotkania dla 8 uczestników
- żywieniowo dietetycznych -3 spotkania dla 17 uczestników
- kulinarnych – 3 spotkania dla 17 uczestników
- nie marnowania żywności – 4 spotkania dla 21 uczestników
- innych działań aktywizujących – 0 spotkań dla 0 uczestników