Okres wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, ale Klub Seniora nie robi sobie wakacyjnej przerwy, Panie nadal się spotykają. Dzisiejsze spotkanie upłynęło nam bardzo miło na rozmowach o ziołach, naturze i tym, co najlepsze dla naszego organizmu. Każda seniorka to skarbnica wiedzy. Dziś rozmawiałyśmy o kwiatach bzu czarnego, o jego właściwościach leczniczych oraz o tym, jak zamknąć go w słoiku, aby służył nam i naszym rodzinom w okresie jesienno-zimowym.
Dlaczego warto pić syrop z kwiatów czarnego bzu?
Ponieważ poza fantastycznym, unikalnym smakiem posiada mnóstwo prozdrowotnych działań, na przykład naturalnie wzmacnia organizm i jest lekiem przeciwwirusowym.
Właściwości lecznicze:
Sposoby naszych seniorek na syrop:
1.
Do słoika 3l wkładamy ok 50 baldachów kwiatowych (pamiętajcie, by obciąć zielone łodyżki), zasypujemy kwiaty ok 1 kg cukru naprzemiennie, czyli kwiaty-cukier-kwiaty, itd., mocno dociskając. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok 2 tygodni aż kwiaty puszczą sok i gotowe!
2.
Wykonanie:
Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, które są gorzkawe. Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej. NIE gotuj tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia i NATYCHMIAST, taki mocno gorący, wrzący przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych butelek lub słoiczków (jeśli chcesz dłużej przechować). Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, to po prostu przechowuj go w lodówce przez kilka dni.
Warto korzystać z wiedzy starszych, mamy nadzieję, że skorzystacie Państwo z naszych porad, powodzenia!
Na koniec Panie umiliły sobie czas śpiewem, mimo upałów energii i wigoru nie brak naszym seniorkom :)