Wersja dla niedowidzących - włącz Wersja dla niedowidzących - wyłącz
Ośrodek Pomocy Społecznej w Wicku
Strona Główna / AKTUALNOŚCI / Seniorki nie zwalniają tempa! Rady i porady Seniorek, czyli jak przyrządzić syrop z kwiatów czarnego bzu.

Seniorki nie zwalniają tempa! Rady i porady Seniorek, czyli jak przyrządzić syrop z kwiatów czarnego bzu.

Okres wakacyjny zbliża się wielkimi krokami, ale Klub Seniora nie robi sobie wakacyjnej przerwy, Panie nadal się spotykają. Dzisiejsze spotkanie upłynęło nam bardzo miło na rozmowach o ziołach, naturze i tym, co najlepsze dla naszego organizmu. Każda seniorka to skarbnica wiedzy. Dziś rozmawiałyśmy o kwiatach bzu czarnego, o jego właściwościach leczniczych oraz o tym, jak zamknąć go w słoiku, aby służył nam i naszym rodzinom w okresie jesienno-zimowym.

Dlaczego warto pić syrop z kwiatów czarnego bzu?

Ponieważ poza fantastycznym, unikalnym smakiem posiada mnóstwo prozdrowotnych działań, na przykład naturalnie wzmacnia organizm i jest lekiem przeciwwirusowym.

Właściwości lecznicze:

  • działa wykrztuśnie i rozrzedzają katar,
  • działa napotnie i antywirusowo,
  • chroni i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych,
  • wzmacnia odporność organizmu,
  • stabilizuje krwiobieg i wzmacniają naczynia włosowate,
  • uśmierza bóle (w tym ból głowy, np. podczas przeziębienia),
  • działa oczyszczająco i  usuwa wolne rodniki,
  • przyspiesza przemianę materii,
  • łagodzi stany zapalne skóry.

Sposoby naszych seniorek na syrop:

1.

Do słoika 3l wkładamy ok 50 baldachów kwiatowych (pamiętajcie, by obciąć zielone łodyżki), zasypujemy kwiaty ok 1 kg cukru naprzemiennie, czyli kwiaty-cukier-kwiaty, itd., mocno dociskając. Słoik odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok 2 tygodni aż kwiaty puszczą sok i gotowe!

2.

  • ok. 40 baldachów kwiatów czarnego bzu (dobrze rozwiniętych)
  • sok wyciśnięty z 5 dużych cytryn
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru

Wykonanie:
Kwiaty dokładnie oddziel od łodyżek, które są gorzkawe. Następnie zalej je wrzątkiem i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 12 godzin. Następnie przecedź, dodaj cukier, sok z cytryny, wymieszaj i podgrzej.  NIE gotuj tego syropu, jedynie doprowadź do wrzenia i NATYCHMIAST, taki mocno gorący, wrzący przelej do wyparzonych, szczelnie zamykanych  butelek lub słoiczków (jeśli chcesz dłużej przechować). Zakręć, słoiczki postaw do góry dnem i odwróć dopiero gdy zupełnie ostygną. Nie wymagają już pasteryzowania. Jeśli robisz syrop do bezpośredniego spożycia, to po prostu przechowuj go w lodówce przez kilka dni.

Warto korzystać z wiedzy starszych, mamy nadzieję, że skorzystacie Państwo z naszych porad, powodzenia!

Na koniec Panie umiliły sobie czas śpiewem, mimo upałów energii i wigoru nie brak naszym seniorkom :)

 

Licznik odwiedzin:
Wszystkich: 636 401
Wczoraj: 246
Dzisiaj: 157
Online: 3
c) 2011-2019 Ośrodek Pomocy Społecznej w Wicku
MAPA STRONY
RSS
Polityka cookies
wcag 2.0 - artwolan.pl
Ta strona może korzystać z Cookies.
OK, rozumiem